Vilanova de Meià
:-) Inici > El terme del municipi > El Priorat de Santa Maria de Meià


El Priorat de Santa Maria de Meià

Es diu que el monestir de Meià va ser fundat l'any 593 per l'abat Robert i va ser edificat al costat d'una torre del temps dels romans. Sobre l'any 781, quan la Coma de Meià fou alliberada dels àrabs, al lloc de l'actual monestir quedaven les restes d'un antic castell i de l'església, destruïdes pels musulmans. Suposadament, Carlemany va refundar de nou el cenobi amb una comunitat de monjos benedictins i es va refer el castell per poder-los defensar. Aquests fets però, no tenen rigor històric provat.

La primera notícia, incerta, d'una comunitat religiosa a la Coma data del s.IX (808) quan en el Catàleg dels abats i priors de Meià es cita a l'abat Otó. La primera noticia del monestir data del 1040 i que fou la familia dels Meià, fundadors del monestir de Santa Maria, juntament amb els carlans del castell de Meià, els grans benefactors d'aquest cenobi.

El prior de Meià era baró i senyor jurisdiccional del seu terme. Tots els habitants d'aquests llocs eren els seus vassalls i li havien de retre homenatge com a senyor. Per governar-los creava i elegia el seu procurador general, assessor, jutges i cinc batlles. Els priorats eren territoris autònoms (com un bisbat). Des del 1347 fins al 1576 els priors de Meià eren nomenats i instituïts directament pel Sant Pare. Dins del seu territori, tenien els mateixos poders, drets i deures, que un bisbe ordinari. A partir del 1576, la Santa Seu va posar el Priorat de Meià sota la seva directa tutela i en va exercir el patronat. El 1842, amb les desamortitzacions eclesiàstiques i la mort del darrer prior Vicente de Antonio, el priorat de Meià va ser integrat al bisbat d'Urgell.

El prior de Meià exercia jurisdicció espiritual sobre 32 poblacions i territoris (tots es deien de Meià) i la jurusdicció senyorial sobre 17 d'aquestes poblacions. Quan van desaparèixer les antigues jurisdiccions senyorials, no es va tenir en compte els més de 800 anys d'història comuna de moltes de les poblacions i termes que formaven part de la Coma de Meià i del Priorat. Per això avui trobem Rúbies, Figuerola de Meià i Fontllonga dins el municipi de Camarasa, o el Castelló de Meià, la Vall d'Iriet i Clua de Meià, integrats al municipi d'Artesa de Segre.

Actualment el Monestir ha estat reconvertit en casa de colònies.

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login