Vilanova de Meià
:-) Inici > El terme del municipi > Argentera


Argentera

És una antiga jurisdicció senyorial formada per masies aïllades. Històricament havia estat lligada als pobles de la Coma. Està situada a la part del migdia de la Coma de Meià, fet que "tancava" per la part meridional les possessions dels Meià. Aquest fet va propiciar que el seu castell medieval portés el nom de Tancalaporta. La partida de Tancalaporta és on es troba l'actual masia de can Bolló, al cim més prominent de tot el terme, i segurament aquí hi ha les restes d'aquesta fortificació medieval. A cal Mexut, prop de cal Canes també hi han restes d'una fortificació medieval, que al s.XVII encara es conservava i era una torre quadrada semblant a les que encara es troben a altres indrets de la Coma.

Cal Cisteller, encara avui coneguda per la gent com el Castell, va ser la casa del baró d'Argentera durant els segles XVI, XVII i XVIII. Degut al seu enclau estratègic, els senyors d'Argentera eren quelcom més que simples carlans i són citats com barons. El darrer baró va ser Ignacio Capaccio, la familia del qual va mantenir la baronia fins a la desaparició de les jurisdiccions senyorials (1834).

Dins del terme es troben les restes de l'antiga Abadia i de l'església romànica del s. XIII

Actualment la masia de cal Petit està condicionada com una moderna casa de colònies (Colònies Cal Petit).

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login