Vilanova de Meià
:-) Inici > El Montsec de Meià > Rius, rierols i torrents de la conca del riu Boix


  
Rius, rierols i torrents de la conca del riu Boix

En general, al Montsec la xarxa hidrogràfica té un cabal poc important. Bona part dels barrancs només porten aigua en època de plujes, però hi ha alguns curs d'aigua de cabal perenne: com els rius i rierols de Tòrrec, el Boix, el Barcedana i d'altres. El terreny és força karstificat i permeable, i la circulació superficial només és possible allà on l'aigua s'escola damunt de capes impermeables. Això no vol dir que el Montsec sigui una muntanya eixuta. Escampades per tota arreu hi ha un gran nombre de fonts, algunes ben cabaloses.

El Pas NouEl riu Boix neix a les obagues de la Roca Alta, davalla pel Desfarrador, travesa el Congost del Pas Nou (limitat per les verticals muralles de la Roca dels Arcs i el Castellar) i baixa cap a la Coma. Al seu curs superior, el riu Boix rep pocs i insignificants torrents: per la dreta el de Paús, el barranc del Sabinal i la seva continuació el riu Merler. Més avall de Vilanova de Meià, per la dreta baixa el barranc del Montsec i, més important, el riuet de l'Obac o de Sant Pere, procedent del coll d'Orenga i finalment rep les aigües del barranc de Bardonant. Pel marge esquerre, el barranc de Comadugla, el barranc de Comallonga i el d'Argentera. El Boix s'ajunta al riu Segre pel seu marge dret aigües avall de Baldomar.

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login