Vilanova de Meià
:-) Inici > El Montsec de Meià > Les fonts

Les fonts

Al Montsec, el nombre de fonts passa del centenar, però la seva distribució és irregular, ja que les fonts brollen allà on una capa impermeable del terreny aflora a l'exterior en determinades condicions. Hi ha determinats cursos d'aigua subterranis, fàcilment accesibles, relacionats amb les fonts.

Al vessant nord del Montsec de Rúbies, les fonts es concentren prop de l'hostal Roig (Fonts de l'Oriol, del Cumó, del Bou, de s'Amorrés i de la Sarga) i en plena vall del riu Barcedana (Font del Tibell i l'Estanyó).

Als vessants meridionals, les aigües afloren de manera especial a la graonada mitjana a causa de l'existència d'un nivell impermeable present al llarg de tota la serra. Les més conegudes són: la font de Rúbies, la del Reguer, la de sòl Tamany (la més copiosa de totes amb una bassa i un dipòsit d'aigua contra incendis construït el 1998), la de sòl Sitó, la del pla de la Gallina, la de sòl Mans, la del Nari, la de Meià, i la de Paús, totes elles força cabaloses.

Cada poble té emblemàtiques fonts en els seus nuclis urbans, com la Fontanella a Santa Maria, la font del Poble a Tòrrec, o la font de Caps, la de la Plaça, la del Postal de Jos, la del Portal de Ratera o la font del Porró a Vilanova de Meià.

A la costa del riu Boix trobem manantials notables com la font Blanca, la de la Figuera, la del Boix, la del Pansot (Barmó), la del Gandol, la del Paradís, la de l'Hedra, el sobreeixidor del Banc de la Paciència, la de la Sarguera (desapareguda), la del Riu (il.localizable), la de la Canal, la de la Llenasca, la de Mullor o del Galan, la de l'Ampolla, la del Mañé, la dels Estiradors, la de les Costes o del Verro, la de les Aspassades, la del Siscar, la de sòl Torro, la de sòl Marcó, la del Bufador a Gàrzola, la de cal Petit, la Fonteta, la font d'Aupont a Argentera... Al Riuet, afluent del Boix, la font dels Escallissos, la de Segon (la del Porró), la de Sant Jordi...

Al riu de l'Obac, nascut a coll d'Orenga, dollen nombroses fonts en els termes de Santa Maria, Vilanova i Gàrzola. També al riu de la Vansa, entre Lluçars i Tòrrec, hi brollen nombroses fonts.

Escampades per les muntanyes hi ha algunes fonts intermitents, anomenades "fonts mentideres" que ragen de forma irregular quan plou amb intensitat i bufa el vent de llevant. Les més conegudes són la Font Mentidera del Pas Nou, a llevant de l'Hostal Roig, que entra en activitat més d'una vegada a l'any però mai a l'estiu; el Forat Negre, al vessant nord del Montsec de Rúbies, que s'ha vist rajar molt poques vegades; els Bullidors, prop de Gàrzola.

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login