Vilanova de Meià
:-) Inici > El Montsec de Meià > El clima

El clima

La serra del Montsec presenta un clima mediterràni de muntanya mitjana. Tot i que els cims superiors del Montsec s'apropen als 1.700 metres d'alçària, les zones altes no tenen l'estatge alpí típic, sino un estatge montà, enriquit amb una certa representació de plantes subalpines al vessant nord. Tant al vessant de migjorn, com als extensos relleus que s'esglaonen, hi trobem una vegetació típica de baixa muntanya.

El clima és força extremat, amb desnivells tèrmics importants entre nit i dia i entre estiu i hivern (a l'estiu es pot arribar als 40 graus i molts hiverns s'assoleixen 10 o més graus sota zero). La pluviositat és relativament baixa. Els màxims pluviomètrics es concentren als mesos de maig i novembre, i els mínims als mesos d'hivern, amb un mínim secundari al juliol i agost, que alguns anys no apareix si hi ha abundor de tempestes estiuenques.

Les nevades es produeixen a les zones altes del Montsec entre els mesos de novembre i de març. Com a terme mitjà neva de 8 a 10 vegades a l'any, però no hi cau massa gruix, ja que la precipitació és mínima a l'hivern. Pocs anys la neu arriva a la vall.

Les boires hivernenques es formen a causa de la inversió tèrmica de la vall de l'Ebre i arriben fins al peu de la muntanya, on poden establir-se tot al llarg de dies i setmanes, cobrint-la fins els 800 o 1.000 metres d'alçària. Per damunt del mar de boira la muntanya rep el sol sense obstacles.

La carstificació del sòl calcari incrementa també l'eixut superficial, ja que l'aigua de la pluja s'entafora tot seguit al subsòl per entre les capes permeables, fora de l'abast de les arrels de les plantes, donant lloc a una vegetació més xeròfila del que cal esperar de la pluviositat i el clima.

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login