Vilanova de Meià
:-) Inici > El terme del municipi > Lluçars


Lluçars

Antiga vila closa dominada per l'església de Sant Pere i les restes del castell, conegut també com el palau del marquès de Dues Aïgues, que va ser l'últim senyor de la Baronia segons la tradició popular. Havia estat la població més important de la jurisdicció senyorial de la Baronia de la Vansa i després el cap del municipi que portava el mateix nom.

Aquestes contrades estan poblades des de molt antic, com ho demostra les restes de l'Edat del Bronze trobades a la cova del Picals i també els habitatges troglodítics de les balmes de la Vansa. La noticia més antiga de Lluçars data del cens 1376

El temple parroquial de Sant Pere és un edifici reinaxentista-barroc, reedificat el 1730 quan es va posar l'actual portalada i la làpida que ho recorda. Són d'una gran bellesa i tipisme el seus carrerons medievals. El 1926 Lluçars deixa de ser el cap del municipi de la Baronia de la Vansa al integrar-se al de Vilanova de Meià.

A principis de la dècada dels seixanta, i coincidint en que Delfí Solé va ser alcalde del municipi, el poble va viure una època d'esplendor: construcció de la carretera, portada de l'electricitat i inauguració de l'edifici de l'escola unitària.

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login