Vilanova de Meià
:-) Inici > El terme del municipi > La Baronia de la Vansa


La Baronia de la Vansa

Aquest nom no correspon a cap entitat de població determinada, sino que així es coneix el districte format actualment pels pobles de Lluçars, Boada, Argentera, Gàrzola i Tòrrec, que es van annexionar l'any 1926 al terme i jurisdicció municipal de Vilanova de Meià.

Però la Baronia de la Vansa era una antiga jurisdicció senyorial formada per les poblacions de Luçars, Boada i Tòrrec, i que sembla que havia tingut el seu origen en les fortificacions medievals que encara avui podem veure a la Cova de la Vansa. Les Coves de la Bansa eren grans balmes habitades segurament des d'èpoques prehistòriques fins a mitjans del s.XX. A unes cinquanta pases a ponent de la cova principal hi han les restes de l'església de la Mare de Déu de Gràcia, temple romànic del s. XI.

La noticia més antiga del lloc de la Vansa data de principis del s.XI (1010). Històricament la Baronia de la Vansa no estava integrada a la Coma de Meià, ja que no formava part del Priorat de Meià, sino que es trobava dins del bisbat d'Urgell. Als voltants de 1850 els pobles d'Argentera i Gàrzola van ser incorporats a la Baronia de la Vansa. Les cinc poblacions, amb capital a Lluçars, es van mantenir independents fins al 1926.

El mot "bansa" o "vansa" és un hidrònim (topònim relacionat amb l'aigua). Ve del mot basc i francoprovençal "laban" que vol dir suau, relliscós com el riu que neix al la Font Freda i davalla pel barranc de la Tartera i de les Àligues des de Fabregada.

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login