Vilanova de Meià
:-) Inici > El terme del municipi > Gàrzola


Gàrzola

Històricament Gàrzola havia format part del terme del castell de Meià, però al s.XIX va ser integrada al municipi de la Baronia de la Vansa.

Una de les institucions del s.XX és l'Electra de Gàrzola, societat formada per les 17 cases del poble que gestionava la petita central hidroelèctrica que les abastia d'electricitat des del 1925 fins al 1969, quan el temps acompanyava i baixava prou aigua pel riu Boix. La central estava situada a l'esquerra del riu, just a sota l'Abadia d'Argentera (antiga rectoria), i la concessió d'aigua era la mateixa que la del molí d'aquesta població propietat del prior de Santa Maria des del segle XII.

Té una petita església dedicada a la Mare de Déu de Remei del s. XVIII.

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login