Vilanova de Meià
:-) Inici > El Montsec de Meià > La serra del Montsec


La serra del Montsec

Es creu que el nom d'aquesta serra és un derivat de Mons Sectus, mont segat, fent referència a l'aspecte, a l'estructura de la regió, on els penya-segats, els talls i els esvorancs a les roques gegantines són els elements dominants del paisatge.

El Montsec és una amplia zona del Pre-Pirineu, de més de 1.000 km2,  inclosa a la comarca de La Noguera, llevat del vesant nord dels Montsecs d'Ares i de Rúbies, que pertanyen al Pallars Jussà i del Montsec de Montgai o de l'estall, que cau dins la Baixa Ribagorça (Aragó). És un territori de una certa uniformitat estructural i de paisatge, malgrat les fortes diferències d'alçària, relleu i vegetació.

El Montsec s'orienta de forma paralela al Pirineu en sentit EW. És un conjunt muntanyós format per esquerps roquissers calcaris alternats per materials margosos i argilosos, més tous, que han donat lloc a traus excavats per l'erosió i que el divideix en tres: el Montsec de Montgai, el Montsec d'Ares i el Montsec de Meià o de Rúbies.

El sector meridonal presenta un fort escarpament amb doble ressalt de falla, que li dona la aparença d'enorme mur vertical, en una cinglera de 1.000 metres de salt, que barra el pas cap el nord. Amb el pas del temps, els rius han anat tallant la dura roca, originant els espectaculars engorjats de Montrebei (riu Noguera Ribagorçana), Terradets (riu Noguera Pallaresa) i el Pas Nou (riu Boix).

Vilanova de Meià es troba situada als peus del Montsec de Meià.

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.
 

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login