Vilanova de Meià
:-) Inici > El Montsec de Meià > El poblament antic i la situació actual


El poblament antic i la situació actual

Al Montsec no hi hagué mai gaire població escampada, excepte en algunes zones (com la Vall d'Ariet) on la població habitava en masos austers, humils, en els que tenia molta importància l'espai destinat a corrals, ja que la ramaderia era l'activitat preponderant. L'establiment dels nuclis humans  obeia a raons defensives, de proximitat dels conreus i de facilitat de comunicació dels vells camins.

Els corrals eren comuns a tota la serra, en especial a la graonada mitjana del Montsec. Eren tancats rectangulars de parets de pedra per al bestiar, amb l'era al costat. Generalment tenien un pis on hi havia la pallissa i un recambró amb llar de foc per a habitacle del pastor.

El material constructiu emprat ha estat tradicionalment la pedra, en paret d'obra seca o amb morter. L'embigat de fusta soportava la coberta de teules o de lloses planes. Era molt rara la porxada; la façana tenia per úniques obertures les finestres i algun balconet.

Però el pas del temps i els canvis en les condicions, ha provocat el despoblament de molts d'aquests antics nuclis. D'alguns d'aquests poblats no en queda rastre, exceptuant un munt de pedres disperses, com és el cas dels poblats de Paús o de Fabregada. D'altres, com Rúbies, Peralba o la Vall d'Ariet, han estat despoblats de mica en mica durant els darrers 50 anys i han mort en silenci, a poc a poc. La inmensa majoria de masos, corrals i pobles abandonats són en curs avançat d'enderrocament, degut a l'expoliació de què han estat objecte. Altres pobles com Matasolana o Figuerola, tenen encara algunes cases habitades de manera permanent.

Actualment, la població es concentra a les viles i pobles al peu de la serra, on els conreus son millors i les comunicacions més favorables.

En els darrers anys moltes cases de Vilanova de Meià, Santa María, Matasolana, Figuerola, Lluçars, Boada, Tòrrec..han estat restaurades per les noves generacions o per gent forana, que hi ha establert una segona residència, degut als atractius de la zona i a les possibilitats esportives i d'esbarjo.

Apart dels nuclis urbans, al Montsec i muntanyes de l'entorn hi ha les restes d'uns 30 castells i torres, així com un bon nombre d'esglèsies, ermites i capelles.

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login