Vilanova de Meià
:-) Inici > El Montsec de Meià > El Montsec de Meià o de Rúbies


El Montsec de Meià o de Rúbies

Actualment es vol restituir el nom històric de la serra del Montsec de Rúbies, com a Montsec de Meià, per designar tot el tros de la serralada que va des del congost del Pas Nou fins al congost dels Terradets, ja que des del segle XI aquestes muntanyes han estat sempre lligades a la Coma de Meià i al Priorat de Meià, fins i tot el mateix poble de Rúbies (avui dia abandonat) era una parròquia del Priorat de Meià.Vessant nord del Montsec de Meià

El Montsec de Meià neix a l'oest del coll de Comiols, però el nom de Montsec no el rep fins el pla de les Forques, a la capçalera del Pas Nou. El vessant sud està tallat per altes cingleres; el vessant nord és més suau, però també de gran pendent.

La Roca AltaPassat el congost del Pas Nou, la munyanya s'enfila, vertical, cap als cims de la Roca dels Arcs (1.235 m) i la Roca Alta (1.435 m) i, després del coll del Pas de les Eugues (1.332 m), assoleix la cota 1.619 m al Puig del Camí Ramader. La carena, ja més planera, s'enfila cap al pic de Mirapallars (1.670 m), pujant una mica més fins al Tossal de les Torretes (1.676,6 m), el punt més alt de tota la serra del Montsec, per començar la baixada vers la Portella Blanca i el puig Peladet, passat el qual la carena, fins ara aplanada, s'esmola i cau vertiginosament cap a la gorja dels Terradets, llit del riu Noguera Pallaresa, on acaba el Montsec de Meià, que té una llargada d'uns 14 km.

En els contraforts del sud del Montsec trobem cims com el Reguer (1.336,9 m), Sant Aleix, pronunciat Santa Lis (1.253,7 m), el Puig de Meià (916,9 m) i el Cogulló (1002,6 m).

Per l'oest, la serra de Sant Mamet (1.391 m) i la serra de l'Obac (904 m) també delimiten el terme. Entre aquestes dues grans formacions muntanyoses es troba la vall de Meià, coneguda com la Coma de Meià.

Font: Ramon Bernaus i Ferran Sánchez. Bibliografia.

« anterior  |   amunt  |   següent »

Els pobles del terme

Vilanova de Meià és el cap del municipi i té agregats els pobles de Santa Maria de Meià, Gàrzola, Argentera i els de l'antiga Baronia de la Vansa: Lluçars, Tòrrec i Boada.

més informació »


Les activitats

Les parets calcàries, els grans cingles, els paratges despoblats i la riquesa cultural de la Coma i del Montsec de Meià, fan  que aquest sigui un indret de gran interés.

més informació »


El Montsec a TV3

Reportatges de TV3 sobre el Montsec: El paisatge favorit de Catalunya (Montsec), i altres reportatges per conèixer millor aquest racó del món.

més videos »


Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login